Zbiór ziół

Przy zbiorze ziół bardzo ważna jest pora zbioru roślin. Więcej »

 

Białka

Białka są podstawowym elementem budulcowym organizmu. Są jedynym składnikiem, bez którego człowiek nie może się obyć. Dieta, która ma na celu zmniejszenie wagi ciała powinna być bogata w potrawy zawierające właśnie proteiny. Dostarczają one organizmowi elementów odpowiedzialnych za budowę komórek, stanowią jednak najgorsze źródło energii. Nie można również przesadzać z ich ilością, ponieważ przedawkowanie białek prowadzi do poważnych schorzeń wątroby oraz nerek. Białko zawierają przede wszystkim produkty mleczne takie jak jogurty, sery, kefiry, mleko a także jajka, chude mięso czy ryby.

 

Osoby pragnące zredukować wagę ciała powinny większą część produktów zawierających tłuszcze i węglowodany zastąpić produktami białkowymi. Dzięki temu ograniczą liczbę kalorii, a waga poszybuje w dół. Zbyt mała ilość produktów proteinowych w codziennej diecie powoduje bowiem spadek odporności organizmu, apatię, niemożność koncentracji, a także zahamowanie wzrostu i rozwoju. Dlatego dla osoby, która z różnych powodów musi stosować się do oszczędnej diety ważnym jest, aby produkty białkowe występowały w niej w sposób umiarkowany.’;