Zbiór ziół

Przy zbiorze ziół bardzo ważna jest pora zbioru roślin. Więcej »

 

Zdrowa żywność

Jedno jest pewne – na pewno nie da rady zrobić tego ze stu procentową pewnością. Jeżeli ktoś chce sprawdzić, czy nastąpiła w produkcje jakakolwiek modyfikacja genetyczna, należy sprawdzić to za pomocą odpowiedniego badania DNA, ale takich zabiegów nie dokonuje się w domowych warunkach. Największy kłopot polega na tym, że im krótsza jest sekwencja poszególnych genów, tym trudniej się ją odszukuje i bada. Ale wyniki właśnie takiego testu, bardziej złożonego i kosztownego, dają największą pewność co do danego produktu. Jednak to nie dotyczy wszystkich produktów żywnościowych. Bardzo trudno pod tym względem bada się pizze czy sosy – najlepsze wyniki wychodzą tylko przy surowych produktach, więc na tych najlepiej wykonywać te badania.Jednak jest jeszcze jeden problem, ponieważ nie ma jeszcze możliwości dokładnego, pewniakowego zbadania jakiegokolwiek produktu pod względem pochodzenia, co znaczy tyle, że nie dowiemy się na pewno, jakiego pochodzenia jest dany produkt. Lepiej więc zamiast badań, lepiej rozglądać się za etykietkami znanych producentów jedzenia.