Zbiór ziół

Przy zbiorze ziół bardzo ważna jest pora zbioru roślin. Więcej »

 

Majeranek

Majeranek jest rośliną roczna lub dwuletnią. Jest stosunkowo nieduża, bo osiąga wysokość około czterdziestu centymetrów. Majeranek zbiera się na przełomie czerwca i lipca. Jeśli zdąży odrosnąć to można go zbierać drugi raz we wrześniu. Surowcem są szczytowe części ulistnionych łodyg. Suszyć należy majeranek w cieniu w przewiewnym miejscu. Przechowywać należy go w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Zioło to najbardziej jest cenione jako dodatek do tłustych pieczeni, kiełbas, dań z ziemniaków, warzyw. Nadaje właściwy aromat żurom, grochówce, fasolce i innym potrawom. Dlaczego jest tak cennym dodatkiem ? Otóż majeranek pomaga w trawieniu przez organizm tłustych pokarmów poprzez zwiększanie wydzielania soków żołądkowych. Napar z majeranku jest pomocny przy przeziębieniach i bólach głowy. Majeranek jest również jednym ze składników przypraw, jaką są zioła prowansalskie. Z ziela majeranku uzyskiwany jest olejek majerankowy stosowany w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym. Suszony majeranek najlepiej dodawać do potraw pod koniec ich przyrządzania gdyż wtedy dopiero wydobędzie się cały przyjemny aromat majeranku. Przed wsypaniem go do potrawy należy go energicznie rozetrzeć w dłoniach.