Zbiór ziół

Przy zbiorze ziół bardzo ważna jest pora zbioru roślin. Więcej »

 

Fastfood

Zwykły, przeciętby hamburger jest bardzo dobrym źródłem białek, żelaza, cynku, naicyny oraz witaminy B12. Zawiera także niemało wapnia oraz witamin różnej maści, w tym witaminę C. Jednakże mniejs zdrowe są tłuszcze, które się w nim znajdują, szczególnie te nasycone. Jeżeli nie będziemy kontrolować ich spożywania, wtedy nieubłaganie czeka nas otyłość i – co jest coraz częstsze – choroby przewodu pokarmowego oraz serca.Czyli po krótce same składniki fastfoodów są zazwyczaj zdrowe, jednak sposób ich przyrządzania jest szkodliwy. Nie łatwo jednak uniknąć tych niebezpieczeństw nie przygotowując ich w taki sposób, jak do tej pory, i jednocześnie zachowując w nich to, co najlepsze. McDonald jest największym dostawcą tego typu produktów i kojarzy się z pierwszą korporacją, która w codzienny obieg wprowadziła ten rodzaj sutych przekąsek. Jednak jeszcze ponad sto krajów nie ma jeszcze w swoim repertuarze restauracji McDonalda. Należą do nich przykładowo Afganistan, Libia, Irak, Iran, Nepal i wiele innych.