Zbiór ziół

Przy zbiorze ziół bardzo ważna jest pora zbioru roślin. Więcej »

 

Wygląd leków ziołowych ciąg dalszy

Odmianą naparów z ziół są odwary. Przygotowuje je się podobnie. Jedną, dwie lub trzy łyżeczki ziół rozdrabnia się i zalewa wodą. Tą mieszankę podgrzewa się do momentu wrzenia potem gotuje przez trzy do pięciu minut. Wszystko zależy od zioła z którego robimy odwar. Niektóre zioła (na przykład dłuższego kory) wymagają dłuższego gotowania do dziesięciu minut albo dłużej. Taki odwar po zagotowaniu odstawiamy na kilkanaście minut i potem wystarczy odcedzić i można po wystudzeniu pić zalecana dawkę. Odwary należy spożyć w dniu przyrządzenia. Maceraty powstają, gdy zioła zaleje się zimną wodą i odstawi na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Maceraty należy wypić w tym samym dniu jak się je przyrządziło. Napary, odwary i maceraty należą do napojów mało trwałych, natomiast nalewki, syropy i soki mogą już postać dłużej. Nalewki powstają w ten sposób, że zioła zalewa się rozcieńczonym spirytusem (około 70 %), zamyka korkiem i po kilku dniach wyciąg nadaje się do spożycia. Zwykle nalewki pije się w ten sposób, że kilkanaście kropel nalewki miesza się z kieliszkiem wody i wypija dwa lub trzy razy dziennie. Nalewki mogą powstawać z ziół suszonych i świeżych.